Project Description

Appeldorn ⸺ 22 juli 2020

Supercharger V3

Foto van de feestelijke, alcoholvrije, inwijding door het team van TeslaCampus van de V3 Supercharger in Apeldoorn

V3 Superchargers nu ook in Nederland

We wisten natuurlijk dat ze eraan zouden komen maar nu zijn de eersten in Nederland in gebruik. Het begon met de locatie Rijswijk, kort daarop gevolgd door Apeldoorn en Akersloot en sinds vandaag (24 juli) ook Middelburg.
Binnenkort komt er dan ook Uden bij, waar maar liefst 24 stalls (laadplekken) komen.

V3 heeft wat bijzondere kenmerken die niet bij iedereen bekend zijn. In de regel weet men wel dat deze Superchargers zeer snel laden, 250 kW, maar minder bekend is dat het een CCS-only Supercharger is.
(de Europese standaard voor snelladen, Combined Charging System, afgekort tot CCS).

Wat betekent dit? Niet minder dan dat je Tesla voorzien moet zijn van een CCS aansluiting.
Heb je een Model 3 dan is het helemaal in orde. Model 3 heeft standaard al een CCS aansluiting. Dat is overigens de reden dat er sinds begin 2019 twee kabels te vinden zijn bij een Supercharger.

Hoe vind ik informatie?

Het is niet iedereen bekend, maar Tesla legt het erg goed uit op hun website.

Van deze website hebben we de kern hier opgenomen.
Vooraf twee opmerkingen:

  1. Iedereen die gebruik maakt van een Supercharger is bekend met het feit dat de stroom wordt verdeeld over twee stalls.
    Dit is het bekende A-B verhaal. Bij de nieuwe V3 Superchargers is dit niet meer het geval, je kunt dus op elke stall gaan staan en hoeft niet een vrije van een A-B combinatie te zoeken om het maximaal vermogen te kunnen krijgen.
  2. Heeft je S of X geen CCS aansluiting dan is daarvoor een adapter te koop. Heb je een S of X die is geproduceerd (dus niet alleen geleverd) na 1 mei 2019 dan kun je volstaan met het kopen van een adapter. Is de S of X van een oudere datum dan is tevens een hardware aanpassing nodig.
  3. Het is een misverstand te denken dat je na de upgrade een hogere laadsnelheid zult krijgen. Die is gelijk aan wat je had. Tesla is er aan het eind van het verhaal wat cryptisch over, wellicht zijn op termijn wat verhogingen denkbaar.

Onderstaande tekst is, met dank, geciteerd van de Tesla website.

Over V3

Wat is het piekvermogen van V3 Superchargers?
V3 Superchargers kunnen een piekvermogen van maximaal 250 kW leveren.

Kan iedere Tesla worden opgeladen met 250 kW? 
Elke Tesla zal profiteren van de V3-architectuur omdat het vermogen niet langer gedeeld hoeft te worden. Het piekvermogen dat een auto ontvangt zal variëren, afhankelijk van de grootte en leeftijd van de batterij, de laadtoestand en de omgevingstemperatuur.

Hoe lang duurt het voordat met V3 Superchargers een laadniveau van 80% is bereikt?
Wij verwachten dat de gemiddelde oplaadtijden met de helft worden verkort als de voordelen van het onderweg opwarmen van de batterij worden gecombineerd met het vermogen van V3 Superchargers. Het resultaat zal per auto verschillen, op basis van diverse factoren, zoals de grootte van de batterij en in welke staat deze verkeert.

CCS Combo 2-adapters

Kunnen alle Tesla-eigenaren gebruikmaken van het Supercharger netwerk in Europa?
Ja, het Supercharger netwerk is beschikbaar voor alle Tesla-eigenaren – ongeacht voertuigtype of -uitvoering. Alle V2 Superchargers in Europa zijn voorzien van laadpalen met twee kabels, voor zowel laadcontacten van DC Type 2 als CCS Combo 2. Europese V3 Superchargers zijn voorzien van CCS-technologie met één kabel, die direct compatibel is met iedere Model 3. De Model S en Model X in deze regio hebben toegang tot V3 Superchargers met een CCS Combo 2-adapter.

Hebben Model S en Model X toegang tot laadnetwerken van derden?
Eigenaren van Model S of Model X kunnen de CCS Combo 2-adapter gebruiken om de auto aan te sluiten op compatibele netwerken van derden. Model  3 kan rechtstreeks worden aangesloten op netwerken van derden met behulp van CCS Combo 2-connectoren.

Hoe weet ik of mijn Model S of Model X de technische capaciteit heeft om op te laden via een CCS Combo 2-adapter?
Iedere Tesla Model S en Model X geproduceerd na 1 mei 2019 heeft technisch de mogelijkheid om op te laden bij CCS Combo 2-oplaadstations met behulp van een CCS Combo 2-adapter.

Ik heb een Model S of Model X die is geproduceerd vóór 1 mei 2019. Kan ik gebruikmaken van CCS Combo 2-opladen?
Ja. U kunt een afspraak maken voor een eenvoudige retrofit om gebruik te maken van het voordeel van opladen met CCS Combo 2 via de Tesla CCS Combo 2-adapter. U kunt een afspraak bij uw lokale Tesla Service Center via uw mobiele Tesla-app.

Hoeveel kost een serviceaanpassing voor CCS Combo 2?
Een serviceaanpassing voor CCS Combo 2 kost € 299,- inclusief de kosten van een CCS Combo 2-adapter.

Welk piekvermogen kan ik krijgen met een CCS Combo 2-adapter?
Alle eigenaren van een Model S en Model X kunnen momenteel piekvermogens tot 142 kW ontvangen, wat ongeveer gelijk is aan de hoogste oplaadvermogens die worden ondersteund door V2 Supercharging (150 kW). Als onderdeel van de introductie van de V3 Supercharger blijven we deze technologie verbeteren. Zodra wij meer informatie beschikbaar hebben over piekvermogen zullen we deze bekendmaken.